Veelgestelde vragen

Wat kan je beleven in en rond het Visitor Center De Wissen? Moet je reserveren? Kan je een gids boeken? Mag je zwemmen in de Oude Maas?
Al de antwoorden op je vragen kan je hier terugvinden!

Visitor Center De Wissen

Op welke tijdstippen kan je het Visitor Center De Wissen bezoeken?

Hoogseizoen

Het Visitor Center De Wissen is geopend van 1 april tem 31 oktober (inclusief weekends en feestdagen).
Openingsuren: 9.00u tot 12.00u en van 13.00u tot 16.00u.

Laagseizoen

Het Visitor Center De Wissen is geopend in de voormiddag van 1 november tem 31 maart. (weekends en feestdagen gesloten)
Openingsuren: 13.00u tot 16.00u.

Moet je betalen tot de toegang van het Visitor Center De Wissen/Expo?
Het Visitor Center De Wissen is doorgaans gratis toegankelijk, inclusief tuinen, parken en de buitenomgeving van de gebouwen. Indien er events plaatsvinden, is het wel mogelijk dat je een toegangsticket moet aankopen. Groepen die een gidsbeurt wensen, dienen deze vooraf te boeken.

Welke parkeermogelijkheden zijn er op de site van De Wissen/Visitor Center De Wissen?

De bezoekersparking van Visitor Center De Wisen bevindt zich op Negenoordlaan 2, 3650 te Stokkem in het verlengde met de winterdijk (fietsdijk tussen knooppunt 49 en 50). Er zijn ook 3 parkeermogelijkheden voor mindervaliden. Er is ook nog de mogelijkheid om tegenover de parking van De Wissen te parkeren. Hierbij is nog een ruime parking voorzien aan het voetbalplein van Stokkem (Koeweerd z/n, 3650 Stokkem).

Mag je overnachten met een camper op de parking van De Wissen?

Deze ruime parking biedt meteen ook 5 mobilhomeparkings aan. Het is toegestaan om met een camper 1 nacht gratis op de bezoekersparking te staan. Er zijn echter geen voorzieningen voor water, elektriciteit of sanitair op onze parking.

Zijn er openbare toiletten aanwezig op de site van De Wissen/Visitor Center De Wissen?

Naast het Visitor Center De Wissen zijn er openbare toiletten aanwezig. Deze toiletten zijn toegankelijk volgens de openingsuren van het Visitor Center De Wissen.

Kan je iets eten of drinken in de buurt van het Visitor Center De Wissen?

Naast het Visitor Center De Wissen kan je brasserie De Wissen met een uitgebreid aanbod terugvinden. Meer info vind je hier

Mag je een drone gebruiken boven het Visitor Center De Wissen?

Het is voor particulieren enkel toegestaan binnen het wettelijk kader. Dat impliceert vaak dat er niet boven publiek gevlogen mag worden en dat de piloot een licentienummer kan voorleggen.

Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd/RivierPark Maasvallei

Is natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd toegankelijk na zonsondergang en voor zonsopgang?

Dit natuurgebied is enkel toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Als je deelneemt aan één van onze begeleide wandelingen in de schemering, mag je -enkel onder begeleiding van de gids- in het natuurgebied verblijven zo lang deze wandeling duurt.

Mag ik vissen in de grindplassen in Negenoord-Kerkeweerd?

Vissen kan in Negenoord-Kerkeweerd in de daarvoor voorziene zones zoals aangeduid op de kaart van de toegankelijkheidregeling. Niet-gemotoriseerde bootvisserij is enkel toegestaan in de plas Negenoord-West. Aanmeren kan enkel aan de voorziene aanlegsteiger. De voorziene trailerhellingen in het gebied worden tweemaal per jaar gebruikt om de boten te water te laten en ook weer uit te halen.
Statisch vissen kan enkel aan de aangeduide oevers ter hoogte van de plas Negenoord-West en Negenoord-Oost. De grindoevers langsheen de Maas zijn toegankelijk voor vliegvissers. Nachtvisserij langs de Maas wordt toegestaan. Ten behoeve van deze nachtvisserij mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van de meest noordelijke en meest zuidelijke toegang langs de Maas.

Meer info over vissen in Dilsen-Stokkem vind je hier.

Mag ik met mijn eigen boot/kajak varen op de grindplassen in Negenoord-Kerkeweerd?
Kajakken, gemotoriseerde en niet-gemotoriseerde waterrecreatie en aanverwante activiteiten zijn niet toegestaan op de plassen in het gebied.

Op de oude Maasarm -een deeltje van de vroegere bedding van de Maas- kan je wel overnachten in een kampeervlot of varen op een fluisterbootje. Deze plas is eigendom van de stad Dilsen-Stokkem.
Meer info over deze en andere waterrecreatie in Dilsen-Stokkem vind je hier.

Mag ik schaatsen in natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd?

Schaatsen kan enkel op de voorziene schaatsplas mits er via infoborden toelating wordt gegeven. De schaatsplas is vierkantig van vorm en ligt net naast de groene route richting toren. Voor jouw veiligheid is het op de overige binnenplassen niet toegelaten zich op het ijs te begeven.

Mag ik zwemmen in de grindplassen/Oude Maas/Maas in Negenoord-Kerkeweerd?
Om de rust van fauna en flora te garanderen, is zwemmen in de grindplassen en andere wateren in dit gebied strikt verboden. Ook baden, duiken, drijven in of op opblaasbare of vlottende voorwerpen is in het hele gebied verboden. Zwemmen in de Maas is niet toegestaan omdat dit vele risico's met zich meebrengt (waterkwaliteit, verraderlijke stroming van water, ...).

Aan enkele van de Maasplassen werden er wel dagstranden gecreërd waar je wél veilig het water in kan. Bij deze dagstranden vind je ook de nodige voorzieningen zoals een bar, toilet, kleedkamers en vaak ook een klein speeltuintje.

Enkele dagstranden in het RivierPark Maasvallei:

  • - De Steenberg in Ophoven (Kinrooi, BE)
  • - Dagstrand Heerenlaak in Aldeneik (Maaseik, BE)
  • - Stevensweert Beach in Stevensweert (NL)
  • - Dagstrand De Maasterp Ohé en Laak (Maasgouw, NL)

Een overzicht van de dagstranden in de Maasplassen bij Roermond, vlakbij het RivierPark Maasvallei vind je op de website van Hart van Limburg (linken naar https://www.hartvanlimburg.nl/nl/dagstranden

Zijn honden toegelaten in natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd?
Om voldoende rust voor zowel de grote grazers als de andere wilde dieren in het gebied te bewaren, zijn honden niet toegelaten in de struinzone (ten oosten van de zomerdijk). In de rest van het gebied en op de wandelroutes, mag je hond wel mee, maar steeds aangelijnd. Als je je hond zonder leiband wil laten spelen, kan dit in de daarvoor voorziene hondenlosloopzone, aangeduid op de kaart van de toegankelijkheidsregeling.

Mag ik fietsen in natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd?

Het nabijgelegen fietsroutenetwerk volgt grotendeels de winterdijk, aangrenzend aan het deelgebied Negenoord-Kerkeweerd. In het natuurgebied zélf is het verboden om te fietsen, maar kan je wel wandelen.

Mag ik paardrijden in natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd?

In het natuurgebied zorgen Koniks en Galloways mee voor het natuurbeheer. Om onveilige interacties tussen rijpaarden en onze grote grazers te vermijden, is paardrijden in dit natuurgebied verboden.

Is natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

De groene route van 2,5km is volledig verhard en geschikt voor buggy’s en rolstoelgebruikers.

Mag ik de grote grazers benaderen?
Konikpaarden en Gallowayrunderen zijn half-wilde grazers en kunnen gevaarlijk uithalen als je te dicht komt. Hou daarom steeds minstens 25 meter afstand van onze dieren. Bij kalfjes en veulens houd je best nog meer afstand omdat een moederdier zich steeds beschermend zal opstellen.

Voederen van de grote grazers is ten strengste verboden. We willen ten allen tijde vermijden dat grote grazers mensen gaan associëren met eten, want dan worden ze opdringerig.
Meer info over grote grazers vind je hier.

Hoe wordt dit natuurgebied beheerd?

Natuurvereniging Limburgs Landschap vzw beheert bijna 3000 ha natuur, waaronder Negenoord-Kerkeweerd. Elk gebied is uniek en vraagt om een aangepast beheer. Gallowayrunderen en Konikpaarden lopen vrij rond in Negenoord-Kerkeweerd en creëren zo een prachtig mozaïeklandschap met bosjes, hogere vegetatie en afgegraasde stukken. In elke zone komen weer andere planten en dieren voor. Zo verhogen onze grazers de biodiversiteit in dit natuurgebied.
Limburgs Landschap beschikt over regiobeheerders, terreinarbeiders en vrijwilligers die samen een enthousiast beheerteam vormen. Wil je graag meer weten over dit natuurgebied en het beheer ervan? Bezoek dan onze website of neem deel aan één van onze leerrijke activiteiten op jouw maat! Meer info vind je hier.

Mag ik picknicken in de natuurgebieden binnen het RivierPark Maasvallei?

Natuurlijk! Aan de startplaatsen en/of onderweg langs de wandelroutes staan regelmatig picknickbanken. Op de wandelkaarten en startborden staan ze ingetekend. Let er wel op dat je geen afval achterlaat.

Wanneer is het RivierPark Maasvallei geopend?

Het RivierPark Maasvallei is niet omheind. Je kan de verschillende dorpjes bezoeken wanneer je wil. Specifieke openingsuren van musea of attracties controleer je voor je vertrek best even via de website of de toeristische dienst van de gemeente.

De verschillende natuurgebieden in het RivierPark Maasvallei kan je bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang

Educatie/natuurbeleving voor scholen

Welke mogelijkheden zijn er op vlak van (natuur)educatie?
Je kunt in De Wissen terecht voor een uitgebreid educatief aanbod voor scholen. De gidsen van het Provinciaal Natuurcentrum nemen je leerlingen mee op een speelse, ervaringsgerichte tocht. De thema’s natuur, klimaat en duurzaamheid staan daarbij centraal. Er zijn programma’s voor het kleuter, het lager én het secundair onderwijs

Hoe reserveer ik een begeleid educatief programma voor mijn leerlingen?
Reserveren is heel eenvoudig, via een online boekingssysteem. Reserveer je programma ruim op tijd, bij voorkeur een 4-tal weken op voorhand. Zo is de kans groter dat er een gids beschikbaar is op het moment van je keuze.

Zijn de begeleide educatieve programma’s voor scholen toegankelijk voor mindervaliden?
Laat het ons op voorhand weten als er leerlingen met een beperking of bijzondere noden deelnemen, dan houden we hier rekening mee en bekijken we samen hoe we het programma kunnen aanpassen. Contacteer en meer info vind je hier.

Hoe lang duurt een begeleid educatief programma?
Alle educatieve programma’s duren minstens 2.30 uur. De dagprogramma’s duren minstens 4 uur.

Hoeveel leerlingen kunnen deelnemen aan een begeleid educatief programma?
Om het programma vlot en aangenaam te laten verlopen, kunnen er max. 25 leerlingen deelnemen. Is de groep groter, dan splitsen we de groep en voorzien we twee of meer gidsen (afhankelijk van het aantal deelnemers). Het aantal groepen dat we gelijktijdig kunnen ontvangen is afhankelijk van het gekozen programma en de beschikbaarheid van de gidsen.

Naar top